Kişisel Gelişim İçin Ne Yapmalı?

Kişisel Gelişim İçin Ne Yapmalı?

Kişisel Gelişim İçin Ne Yapmalı?

Öğrenmek dediğimiz olay her geçe gün ufkumuzu genişletip geliştirirken daha iyi bir yaşam standardına kavuşmamıza yardımcı olurken bir yandan da öğrenmiş olmanın sorumluluğunu yükler omuzlarımıza. Bunun bilincinde olmak gerek diye düşünüyorum. Nedir öğrenmiş olmanın sorumluluğu? Paylaşmaktır, çoğaltmaktır, kendine sağlamış olduğun faydayı çevrene ve insanlığa da sağlamaya çalışmaktır. Bunun farkındaysan senin gelişimin çoktan başlamış demektir.

Öncelikle şunu şiddetle belirtmeliyim ki kişisel gelişim kitapları, dergileri vs. okumakla kişisel gelişim olmaz. Bunlar yol göstericilerdir. O kadar! Kişisel gelişimde ve eğitim alanlarındaki kaliteli yazarlarımızın kişisel gelişim kitaplarından mutlaka faydalanmalı. Bunun dışında kişisel gelişim dediğimiz olay tecrübeyle, denemekle, yanılmakla kaybedip kazanmakla ortaya çıkan çoğuz aman kendinizi keşfettiren müthiş bir olaydır.

Şunu unutmamalı diye düşünüyorum, birilerinin kazandığı tecrübeleri okumak, dinlemek, öğrenmek sizlere illaki bir şeyler katacağı gibi asla kendi yaşadığınızdan daha çok şey öğretmeyecektir!

 

 

Peki, Ne Yapılabilir?

-Okuyun

Klasik ama iyi bir öneri; kitap okuyun. En başta sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz, gelişmek istediğiniz konular olmak üzere hemen her konuda okuyup bilgi ve fikir sahibi olmaya çalışın. Okuduklarınızı okuduğunuz gibi değil de kendi düşünce süzgecinizden geçirip yorumlayarak öğrenmeye çalışın. Özellikle tarih gibi konularda çapraz okuma yapmaya çalışın. Mümkün olduğunca fazla kaynaktan yararlanın. Bu sizi tekdüzelikten kurtaracaktır, kitap okuma alışkanlığınızı da güçlendirecek hatta belki daha çok sevmenize neden olacaktır.

Günlük, haftalık sevdiğiniz veya sevmediğiniz köşe yazarlarının yazılarını dergileri takip edebilirsiniz. Benim fikrimce şuna dikkat etmek gerek… Dünya sizin görüşünüzden ibaret değil, bilmelisiniz. Kendi fikrinizi bildiğiniz kadar karşıt görüşleri de öğrenmeniz gerek. Sevdiğiniz bir yazar kadar sevmediğinizi de veya kendi siyasi, ilmi, dünyevi görüşlerinize uymayan birinin de yazılarını veya programını, konuşmalarını takip etmek, düşüncelerinin sebebini anlamaya çalışmak gerek, mümkünse önyargısızca… Karşınızdakinin de her şeyden önce sizin benim gibi birer insan olduğunu unutmadan… Bu sizi çok yönlü düşünmeye sevk eder. Hayata daha geniş açılardan bakmayı öğretir, perspektifinizi güçlendirir.

Ünlü bir düşünürün de bu gibi durumlar için söylediği o muhteşem sözü tam da burada hatırlatmak isterim: Dostuma yakınım, düşmanıma ondan da yakın!

-Yazın!

Bir blog açabilirsiniz veya herhangi bir sosyal paylaşım sitesinde veya başka bir internet mecrası. Yazılarınızı, fikirlerinizi birçok kişiyle paylaşmanız mümkün. Kendimden örnek vermek gerekirse benim için konuşmak ekmekse yazmak su gibi bir durum. Bu yüzden bildiklerimi, fikirlerimi yazarak paylaşmaktan zevk aldığım gibi bu şekilde kişisel gelişimime de fayda sağladığını düşünüyorum. Ayrıca bir şeyle karalamak yazıp çizmek her zaman için beni rahatlatıp motive eden bir yol. Siz de yapabilirsiniz. Denemesi bedava!

 

 

 

-Bir Spor Dalıyla Uğraşın!

Spora ilginiz varsa ne güzel. Herhangi biriyle uğraşabilir, kursa yazılabilir, vaktinizi bu yöne değerlendirebilirsiniz. Bu hem fiziki hem de kişisel yönde gelişim sağlayacaktır. Bu gibi grupça yapılan işler sayesinde şüphesiz ki sosyal ilişkileriniz de geliştirme imkânı bulabilirsiniz.

Herhangi bir dans, müzik, enstrüman kursuna veya etkinliğine katılabilirsiniz. Bu da hem eğlendirecek hem de sosyal ilişkileriniz kuvvetlendirecektir. Hele benim gibi dansa aşık müziğe tutkuluysanız! Haftada 1-2 saat ayırmak bile size, ruhunuza ve gelişiminize muhakkak iyi gelecektir.

Hiçbir ilginiz yoksa bile bu konuda bir şeyler öğrenmeye çalışmak, araştırmak bile sizlere umduğunuzdan fazlasını katacaktır. Tecrübeyle sabit!

-İzleyin…

Okumak, dinlemek kadar hatta bunlardan daha fazla olarak izlemek öğrenme konusunda çok daha faydalı bir iştir. Bu, bilimsel olarak da böyledir. Merak etmeyin sizlere oturup belgesel izleyin falan gibi şeyler söylemeyeceğim elbette. Bu da size kalmış. Öğrenmek istediğiniz bir konuda okuduğunuz kadar izleyin de. Bir örnekle özetlemek gerekirse kendinizi moda konusunda geliştirmek istediğinizi varsayalım. Karıştırdığınız dergiler, kitapların yanında çeşitli bloggerların yazılarını, stillerini takip etmek videolarını izlemek size ayrıca müthiş bir ilham verecektir.

Bir filmle, tiyatro oyunuyla da kişisel gelişiminize büyük destekler verebilirsiniz. Seçim size ait.

 

 

Onur AYDOĞDU

Eğitim Uzmanı & Psikolojik Danışman

www.onuraydogdu.com

Share This

Comments