İş yerinde motivasyonu yüksek tutmanın yolları nelerdir.
- Category: Makaleler - Yazılar
- Date: 26-10-2019
İş yerinde motivasyonu yüksek tutmanın yolları nelerdir.
Her insan haftanın bazı günlerinde veya günün herhangi bir saatinde motivasyon kırıklığı yaşayabilir bu normal bir durumdur. Hatta işin kötüsü bu durum rutine dökülmüş ve alışkanlık haline bile gelmiş olabilir. Çünkü insanın kendini zaman zaman gün içerisinde motive etmesi gerekiyor. Bu motivasyon bazen bir fincan çay bazen de arkadaşları olabilir fakat bir şeylere ihtiyacımız olduğu kesin.
Ofisinizde veya çalışma saatlerinizde kendimizi toplayacak motive edebilecek neler yapabiliriz, imkan yaratabilirmiyiz, ne zaman yapabiliriz? gibi olumsuz olacak bir düşünce yapısına girmeyin mutlaka yapılacak bir şeyler vardır. Bu yazımın amacı sizi motive edebilecek şeylerin tanımını yaptırabilmektir. Sizlerde aklınıza gelen fikirleri yorum kısmında rahatlıkla paylaşabilirsiniz.
a) ‘’Mecburiyet’’ dışında farklı bir cevabınız olsun.
Günlük rutin yapılan işlerinizi veya genelde yaptığınız mesleğinizi sadece yapmak zorunda olduğunuz için başka çözüm bulamadığınız için yapıyorsanız büyük bir motivasyon problemiyle karşı karşıyasınız. Yapılan işte veya uğraşılan işte eğer bir amaç uğruna, bir hayal ve bir hedef uğruna yapılıyorsa; amacınıza ulaştığınız o anın düşüncesini bir fincan çay ile kendinize kısa molalar vererek kendinize ruhsal enerji depolayabilirsiniz. Üniversite dönemlerimde bir arkadaşım çok istediği profesyonel bisikletini alabilmek adına 1 yıl boyunca hiçte sevmeyeceği ve aşırı yorulacağı bir işin içerisine girdi.
b) Yoğunluklarınızı yönetebilin.
Her insan sabahın ilk ışıklarında işine başlamak için uyanıyor ve yoğun bir şekilde küçük olan işlerini bitirmeye çalışıyor ve gün içerisinde alınabilecek veya yapılacak en zor işleri günün sonun doğru bırakılıyor en fazla yapılan hatalardan, motivasyon düşürücü engellerden biri budur. İşin zor kısmına gelinceye kadar birçok küçük çaplı işi bitiren insan gerek fiziksel gerek psikolojik yoruluyor ve bulunduğu yeri zorunluluk olarak yaptığı düşüncesine kapılarak motivasyonu düşüyor. Gün içerisinde veya sabah uyandığımızda günün kritiğini yapmalıyız ve en zorlu olan işi ilk sırada bitirmeliyiz. İnsan zihni sabah şarj olmuş bir şekilde hazır olduğundan dolayı karmaşık problemleri daha rasyonel şekilde değerlendirecektir ve günün en zor işini ilk önce bitirdiğiniz için daha sonraki ufak işlerde çok da zorlanmadan pratik olarak ilerleyebilirsiniz.
c) Gün içerisince egzersizleri ihmal etmeyin.
Gün içerisinde özellikle masa başlarında ofis ortamında çalışmak çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir ve bunlar gün içerisinde bizim motivemizi düşürebilir. Mutlaka gün içerisinde yarım saat aralıklarla ayağa kalkmanız vücudunuzu genleştirmeniz sizin kendinizi daha iyi hissetmenize ve motivenizi artırmanıza neden olacaktır. Asansör kullanılan bir ofisteyseniz gün içerisinden mutlaka merdivenleri de tercih ediniz. Mümkün olduğunda temiz hava almaya çıkın ve odanızı veya bulunduğunuz yerin havadar olmasına özen gösteriniz. Havasız ortamlarda vücuda giren oksijen kalitesi düştüğü için uykunuz gelebilir ve kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. En küçük ihtimalle masa başında yapılabilecek birden çok egzersizler vardır araştırarak bunları yapabilirsiniz.
d) Siz çalışırken diğer insanlar eğlenmiyor.
Gün içerisinde yoğun bir koşturmacanın içinde olduğunu diğer insanların sonsuz mutlu olduğunu düşünmeyin. Diğer insanlarda tıpkı sizler gibi işlerinde ve sıkıldığı dönemleri muhakkak vardır. Bu düşünce yapısıyla hareket ederseniz eğer gün içerisine veya tatil gününüze birden çok şeyi sığdırmaya çalışacaksınız ve aksayan planlarınızda motive olacağınız günde tam tersi sonuçlanabilir. Dolayısıyla tatil ve imkanlarınız dahilinde her güne veya her haftaya bir tane dolu dolu etkinlik planlamanız sizi hem motive edecek ve sevdiğiniz o işle daha çok zaman geçirmiş olacaksınız. Bir hafta sinema, bir hafta arkadaşlarla yemek, bir hafta bisiklet gezisi vb. İş dışında yapabileceğiniz zamanları düşünerek kendinizinde eğlenceli zamanlarınız olduğunun farkına varacaksınız.
e) İş yerindeki arkadaşlarla aradaki bağlantı.
İş hayatındaki bağların önemi kişinin motivesinde en önemli etkendir aslında. Ailelerimizden daha çok zaman geçirdiğimiz işimizin çalışma ortamı, arkadaşlık ilişkileri bu konuda en önemli huşulardan bir tanesini oluşturuyor. İş yerinde dost canlısı değilseniz ve iş arkadaşlarınızı sevmiyorsanız çalışmak sizin için işkence boyutuna varabilir. Şunu unutmayın kimse kimseyi sevmek zorunda değildir ama saygı duymamız gerektiği bilincini hiçbir zaman unutmamalıyız ve çalışma arkadaşlarımızla olan ilişkilerimizi güçlendirecek değerli anlarınızı paylaşın.
f) İçinizdeki motiveyi uzakta aramayın ve ilham kaynağı edinin.
Hayatın koşuşturmacasından belki de çevremizdeki çoğu insanın yeteneklerinin, düşüncelerinin farkına varamıyoruz ama kafamızı kaldırıp çevrenize baktığınızda değerli insanlarında olduğunu göreceksiniz. İnsanların kendilerine empoze etmiş oldukları ve onları mutlu eden düşüncelerini, duygularını kendinizde edinmeye çalışın. Edinebileceğiniz bir düşünce veya davranış sizin belki de hayatta aşamayacağım dediğiniz düşüncelerinizi balon gibi patlatabilir. Yeni edineceğiniz bir düşünce ve davranışla hayatınızda yeni ilham noktaları alıp öğrenmeniz bir ömür boyu sürdüğü düşüncesini unutmayın. Kendinizde göreceğiniz yeni duygular ve düşünceler sizi motive edecek ve çevrenizde de sevilen bir kişi olma yolunda ilerleyebileceksiniz. Unutmayın, herkes dünyayı kurtarmak, dünyayı değiştirmek zorunda değil. Mutlu olmayı bilmemiz lazım ki mutlu olalım. Musmutlu günler sizlerin olsun… 😊
Onur AYDOĞDU
Psikolojik Danışman & Eğitim Uzmanı