Başarılı Olabilmek İçin Neler Yapmalıyız.

Başarılı Olabilmek İçin Neler Yapmalıyız.

BaÅŸarılı olmak için neler yapmalıyız sorusunu aÅŸağıdaki konu baÅŸlıkları etrafında sıralayabiliriz.

BaÅŸarılı olmak isteyip hayatında bunun frekansını bulamadığına inandığımız zamanlar olabilir. Psikolojik etkenlerle birlikte insanların baÅŸarı yolunda en çok hata yaptığı noktaları biraz sonra teker teker açıklamaya çalışacağım. Ama her ÅŸeyden önce unutulmamalıdır ki sadece teorik bilgileri öÄŸrenmek bizi baÅŸarıya geçirmeyecektir burada belirtilen düÅŸünceleri hayatınızda eyleme geçirmeli ve yaÅŸantınızı düzenlemelisiniz. Gelin ÅŸimdi beraberce objektif bir ÅŸekilde yorumlayalım baÅŸarılı olabilmek için neler yapılabileceÄŸini.

 

Hareketli, eylem halinde olduÄŸunuz bir yaÅŸam sürdürün, harekete geçmekten çekinmeyin!

 

BaÅŸarılı olmak istiyorsak baÅŸarının ayağınıza gelmeyeceÄŸini ve duraÄŸanlık halinde ancak bulunduÄŸunuz konumda yerinizde sayacağınızı biliniz. Kesinlikle karar vermekten ve kararınızı hayata geçirmekten korkmayın. Ne kadar aktif bir yaÅŸam sürerseniz ne kadar düÅŸüncelerinizi hayatınızda eyleme geçirerek yaÅŸarsanız baÅŸarıyı elde etmeniz bir o kadar kolay olacaktır. BaÅŸarıya ulaÅŸmak için aktif olmalı baÅŸarının eyleme geçmeden aktif bir hayat sürmeden ayağınıza gelmeyeceÄŸini aklınızdan çıkarmayın.

 

Rasyonel ve basit düÅŸünerek, sade yaÅŸa !

Hayatınızda eyleme geçireceÄŸiniz düÅŸünceleri, fikirleri çok karmaşık ve dolambaçlı ÅŸekilde düÅŸünmeyin. Hedeflerinizi ve hayallerinizi ifade ederken kısa birkaç cümlelik özetle yetinin. Karmaşık düÅŸünceler zihninizde gereÄŸinden fazla yer kaplayacağından yapacağınız iÅŸler gözünüzde büyüyecek ve koca bir daÄŸ gibi gözükecektir.

Hayatınızda mümkün olduÄŸu kadar basit ve sade bir tarz benimsemeye gayret edin. Basit düÅŸünmek ve sade yaÅŸam tarzını benimsemek, müthiÅŸ derecede yaratıcılığa zemin hazırlar. Siz zihninizi ve yaÅŸamınızı gereksiz ayrıntılardan arındırdıkça hayatınızın bir anda ne kadar da renklendiÄŸine tanık olacaksınız. Ayrıntılar eyleme geçilmiÅŸ planın, uygulandığı zaman içerisinde otomatik olarak ÅŸekillenecektir.

 

 “Yeniden baÅŸlama düÅŸüncesini” uygulayın

GeçmiÅŸ içerisinde boÄŸulmayın. GeçmiÅŸte yaÅŸadığınız hayal kırıklıkları, olumsuz düÅŸünceler sizin ÅŸevkinizi kırmasın. Aksine bu sözü kendinize hatırlatın: ’’ ÖÄŸrenilmiÅŸ BaÅŸarısızlık BaÅŸarıdır.’’ BaÅŸarısızlıklarınızı öÄŸrendiÄŸinizde hayatın esas baÅŸarının bu olduÄŸunu ve yapılacak herhangi bir kararda hatanızı bildiÄŸinizden dolayı daha bilinçli hareket edeceÄŸinizi düÅŸünün ve geçmiÅŸteki olumsuz düÅŸünceleri kendinize olumlu yönlerini aktarın. Hayattasınız ve yaÅŸam her an size yeniden baÅŸlamak için fırsatlar sunacaktır. BaÅŸarılı olmak için sürekli hedefler koyup takvimde günleri, haftaları, ayları belirlemeye gerek yok. Ä°çinde bulunulan her an, aslında yeni baÅŸlangıçlar yapmaya uygundur ve yeter ki baÅŸlayın.

 

Hayat küçük detayların güzellikleriyle de özel.

Hayatımızda sadece büyük iÅŸler yaptığımızda, büyük kazançlar elde ettiÄŸimizde veya büyük düÅŸündüÄŸümüzde baÅŸarılı olmayız. Ä°nsanın ömür boyu yaptığı büyük iÅŸler bir elin parmak sayısını geçmez. Hayat bizim günlük hayatta yaptığımız büyük veya küçük bütün düÅŸünce ve tercihlerin toplamına eÅŸdeÄŸerdir. Hayatınızda küçük detayları da önemseyin ve hayatın her anında niteliÄŸi olan davranışları eyleme geçirmeye yönelik çalışın.

 

Yapacağınız her iÅŸin birden fazla seçeneÄŸi olmalı.

 

Alacağınız bir kararda veya yapacağınız bir iÅŸte hiçbir zaman tek bir seçenek olduÄŸunu düÅŸünmeyin. DüÅŸündüÄŸünüz tek seçenek gerçekleÅŸmediÄŸinde hayal kırıklığı yaÅŸayabilirsiniz ve umudunuzu kırabilir bu durum. Her zaman ABC yollarımız olmalı. A seçeneÄŸini tükettiÄŸinizde B seçeneÄŸi hazır olsun. B seçeneÄŸi de iÅŸe yaramazsa C ve D seçenekleri de olsun ki hedefimize ilerlerken daha akıcı ve problemleri daha rahat çözebilerek ilerleyelim.

 

Hayalleri olan kişiler başarıya ilk adımı atmıştır.

BaÅŸarıya giden yolda en önemli etken hayallerimizdir. Hayal ettiÄŸimizde mutlu oluruz ve düÅŸüncelerimizi eyleme geçirmede en belirgin ittirici güçtür. Hayallerinize sınırlar koymayın ve hayallerinize olan baÄŸlılığınızı yaÅŸamınızdaki en ufak ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirerek te olsa baÅŸlayın. Yani en yalın halde özetlersek eÄŸer: BaÅŸarılı olmak isteyen biri hayallerinin peÅŸinden gitmeli ancak bu hayallere; çalışarak ve mantıklı seçimler yaparak ulaÅŸabileceÄŸini bilmelidir.

 

Başarılı insanlarla birlikte olmak

Ä°çinde bulunduÄŸumuz sosyal ortamlar insan psikolojisinde son derece önemlidir. Atasözlerimiz anlamı derin ve tecrübeler yumağıdır. (Bana arkadaşını söyle sana kim olduÄŸunu söyleyeyim.) Siz de baÅŸarılı olmak istiyorsanız baÅŸarılı ve azimli insanlarla daha fazla zaman geçirmeye gayret edin. Hayallerinizi geleceÄŸe yönelik planlarınızı paylaşım karşınızdan bir ÅŸeyler öÄŸrenmeye bir ÅŸeyler aktarmaya çalışın.

Motivasyon düzeyi düÅŸük ve yenilgiyi baÅŸtan kabul eden insanlarla zaman geçirmeniz ise size hiçbir ÅŸey kazandırmayacaktır. Özgüvenle hareket eden ve baÅŸarıyı hedefleyen insanlarla birlikte olmanız amaçlarınıza daha kısa zamanda ulaÅŸmanıza yardımcı olacaktır.

 

 

Hedefimiz mükemmel olanı yapmaktır.

 

Hayatta her zaman istediÄŸimiz ÅŸeyler olmayabilir her zaman mükemmel ÅŸeyler olmayabilir. En kusursuz, en mükemmel varlıklar bile mutlaka bazı eksikliklere sahiptir ya da zamanla eksik hale geleceklerdir. YaÅŸam içerisinde kusursuzluk veya mükemmellik her daim var olamaz. Siz de yaptığınız iÅŸlerde en iyisini hedefleyen bir kiÅŸi olun ancak mükemmeliyetçi davranarak kendinizi yıpratmayın. Elinizden gelenin en iyisini yapın ve elde ettiÄŸiniz sonuçlar hakkında önyargısız kararlar verin. Ön yargılar mükemmelliÄŸin en azılı düÅŸmanıdır.

 

Fizibilite çalışmalarını muhakkak yapın.

 

Ön hazırlığı yaptığımız her iÅŸte avantaj sahibi oluruz. Ön hazırlığın yapıldığı iÅŸlerde karşımıza çıkabilecek problemleri önceden tanımlamış veya kestirmiÅŸ olabilir buda yapılan eylem esnasında hem zaman kaybının önüne geçecek hem de motivasyonumuzu yükseltmeye yardımcı olacaktır. Ä°ÅŸlerinde veya hayatlarında baÅŸarılı olmuÅŸ uzman kiÅŸilerin mutlaka bir ön hazırlık yaparak çalışmaya baÅŸladıklarını asla aklınızdan çıkarmayın ve bu yöntemi siz de uygulayın.

 

ÖzeleÅŸtiri yapın. Yapılan iÅŸlerde objektifliÄŸi en net özeleÅŸtiri ortaya koyar.

 

Hayatta hiçbir zaman baÅŸarı grafikleri doÄŸru bir ÅŸekilde ilerlemeyebilir. Önemli olan baÅŸarısızlıklarımızın bilincine varmaktır. Çok sevdiÄŸim bu sözü tekrar hatırlatmak istedim. ’’ ÖÄŸrenilmiÅŸ BaÅŸarısızlık BaÅŸarıdır.’’ Bu konuda özeleÅŸtiri yapmaktan kesinlikle çekinmemek gerekir. Her baÅŸarısızlıkta kendisini suçsuz kabul edip baÅŸka insanları suçlamak doÄŸru deÄŸildir. SaÄŸlıklı bir özeleÅŸtiri yapılması, bir daha aynı hatalara düÅŸmeden baÅŸarının yakalanması için son derece büyük önem taşımaktadır. Öz eleÅŸtirilerde empati kavramını unutmadan iliÅŸkide bulunduÄŸunuz kiÅŸileri de sorgulayabilirsiniz ve nokta atışı olarak problemleri keÅŸfedebilirsiniz.

 

Kaliteli ve yeterli uyku çekin, iyi dinlenin!

 

Uyku günlük iÅŸlerimizin en önemli noktasını oluÅŸturur. KiÅŸinin yaÅŸayacağı uyku problemleri hem ruhsal dengesini bozar hem de zihinsel olarak performansının düÅŸmesine neden olur. Ayrıca uykusuz kalan kiÅŸi kendisini yorgun ve güçsüz hisseder. Bu olumsuz durumlar da baÅŸarısızlığa davetiye çıkarır. BaÅŸarılı olmak istiyorsanız konforlu ve yeterli bir uyku çekmeye dikkat edin ve her zaman dinlenmenin en önemli ihtiyaçlardan biri olduÄŸunu kabul edin. Biyolojik saatinize kulak verin. Yatma saati ve kalkma saatlerinizi rutine dökün. Günün en verimli zamanları insan beyni için saat 09.00 - 13.00 arasıdır unutmayın.

 

Sağlık en temel ilkemiz!

 

BaÅŸarı yolunda ilerlerken kendinizi ihmal etmeyin SaÄŸlığınızı kaybettiÄŸiniz zaman baÅŸarı da dahil olmak üzere her ÅŸeyden mahrum kalacağınızı bilin. SaÄŸlıklı bir insan olduÄŸunuz zaman baÅŸarılı bir insan olma ihtimalinizin de her zaman mümkün olduÄŸunu göz önünde bulundurun. Ancak saÄŸlığınızı yitirdiÄŸinizde hiçbir ÅŸekilde baÅŸarılı olamayacağınızı asla unutmayın. SaÄŸlık insan ömrümde ona bağışlanmış en güzel hediyedir.

 

Etkili iletiÅŸim kurma yöntemlerini uygulayın!

 

BaÅŸarılı olmak için diÄŸer insanları ikna etme yeteneÄŸine sahip olmanız gerekir. Ä°letiÅŸim en önemli yetimizdir. Hayatınızda, mesleÄŸinizde ne kadar yetenekli olsanız da ne kadar istekli olsanız da kendinizi iyi derecede ifade edemediÄŸinizde baÅŸarıyı yakalayamazsınız. Ayrıca her meslekten ve her sosyal kesimden insanla da etkili biçimde iletiÅŸim kurabilmelisiniz. Bu nedenle iletiÅŸim kurma konusunda da kendinizi yetiÅŸtirmeye gayret etmelisiniz. Kitap okumak iletiÅŸim becerilerinizin artmasında en kolay ve en etkili yöntemdir.

 

Dış görünümün önemi.

 

Ä°nsanlar bizi ilk gördüklerinde düÅŸüncelerimizi, hayallerimizi, bilgi düzeyimizi bilmedikleri için muhakkak ki dış görünüÅŸümüze göre bir yorumda yapabilirler. Bizimle diyaloÄŸa giren kiÅŸiler dış görünüÅŸümüze ve sahip olduÄŸumuz maddi ÅŸeylere bakarak bir deÄŸer biçer. Bu gerçekleri kabul edin ve her zaman güzel görünmeye gayret edin. Bakımlı ve şık olmanızın sosyal ortamda size büyük avantajlar saÄŸladığını deneyip yaÅŸayarak göreceksiniz. Şık olmak en pahalı ürünü almak deÄŸildir kendinize yakışan ve sizi yansıtan uyumlu ÅŸeyleri giyinmeye özen gösterin.

 

Özgüvenli bir hayat sürmek.

 

Her birey kendi potansiyelini keÅŸfetmeli. Bireylerin içerisinde var olan güç ancak onu kullanabilme gücüyle ortaya çıkar. BaÅŸarılı olmak fikrinde belki de kiÅŸinin ihtiyaç duyduÄŸu en önemli unsur özgüven sahibi olmaktır. Çünkü özgüven sahibi bir insan sahip olduÄŸu potansiyelinin çok üstünde baÅŸarılara ulaşır. Buna karşın eÄŸer bir kiÅŸi özgüvenden yoksunsa sahip olduklarını kaybetme riskiyle her zaman karşı karşıyadır. Hayatta her zaman kazanmak yok. Ama hayat alınan risklerin sonucundaki mutlulukta gizli.

 

Ä°ÅŸte yazımda genel baÅŸlıklar altında baÅŸarılı olmak için hayatımıza aktarmamız gereken huÅŸulara deÄŸindik. Bu yazıdaki teorik bilgileri sadece entelektüel bilgilere sahip bir kiÅŸi olarakta kalabilir edinebilirsiniz, hayatınıza geçirerek baÅŸarıyı yakalamış bireyler olarak da aradaki tek fark sizin biran önce eyleme geçmenizdir.

Onur AYDOÄžDU

Psikolojik Danışman ve Eğitim Uzmanı

Share This

Comments