2020 Yks Hakkında Önemli Bilgiler

2020 Yks Hakkında Önemli Bilgiler

 

2020 Yks Hakkında Önemli Bilgiler

Lise hayatınızın son sınavı olan üniversite geçiş sınavı son güncellemeler ile birlikte her yılın Haziran ayı içerisinde yapılmaktadır. Okullar kapandıktan 1 hafta sonra yapılan bu sınava ortalama olarak 1.5 Milyon öğrenci girmektedir. Peki sınav ücretleri nelerdir ? Sınav hakkında detaylar...

Sınav Türü

Öncelikle üniversiteye giriş kapsamında 3 farklı sınav uygulanmaktadır. Birincisi TYT yani “Temel Yeterlilik Testi “ sınavıdır. Bu sınava üniversite okumak isteyen herkes girmek zorundadır. Daha sonra ertesi gün AYT yani “ Alan Yeterlilik Testi “ uygulanmaktadır. Eğer ki 2 yıllık üniversite okuyacaksanız bu sınava girmeniz gerekmez. Fakat 4 yıllık okuyacaksanız her iki sınava da girmelisiniz.

Ertesi gün öğleden sonra yapılan bir diğer sınav ise YDT yani “ Yabancı Dil Testi “ adlı sınavdır. Okuyacağınız bölüm tercümanlık, dış ticaret gibi dil gerektiren bir bölüm ise 3 sınava da girmelisiniz ki YDT 80 soruluk İngilizce sınavıdır.

TYT Sınavı

TYT sınavında 40 Türkçe, 40 Matematik, 25 Sosyal Bilimler ve 25 Fen Bilimleri soruları çıkmaktadır. 140 soru için 160 Dakika verilmektedir. Sınava herkes girmek zorundadır. Bu sınav genel üniversite puanınızın %40’ını oluşturmaktadır.

AYT Sınavı

4 Yıllık bölüm okumak isteyen kişiler bu sınava girmektedir. Sınav da kalın bir kitapçık size verilmektedir. Bunun içerisinde sizler okumak istediğiniz bölümün hangi sınav türü ile alım yaptığını bilmelisiniz. Eşit ağırlık - Sözel veya sayısal gibi bölümlere ayrılan kısımda herhangi birini tercih etmeniz durumunda 80 soruyu 180 dakika da çözmelisiniz.

Eğer ki diğer sınav türlerinizin de puanı hesaplansın isterseniz diğer soruları da çözebilirsiniz. Diğer soruları çözmeniz normal puanınızı düşürmemektedir.

YDT Sınavı

Yabancı Dil Testi özellikle dış ticaret, tercümanlık gibi yabancı dil gerektiren bölümleri okumak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Sınav içerisinde 80 soruluk İngilizce soruları karşımıza gelmektedir. Bu sınav AYT ‘nin yapılacağı günün öğleden sonrası yapılmaktadır.

 

2020 Sınav Tarihleri

2020 Yılında yapılacak sınavlardan TYT 20 Haziran’da AYT ve YDT ise 21 Haziran’da yapılacaktır.

 

Onur AYDOĞDU

Eğitim Uzmanı- Psikolojik Danışman

www.onuraydogdu.com

Share This

Comments