Velilere Yaz Tatili İçin Öneri Yazısı – Onur AYDOĞDU

Velilere Yaz Tatili İçin Öneri Yazısı – Onur AYDOĞDU

 

Öğrencilerimiz için yaz tatili başladı. İyi değerlendirilmesi halinde kişi tatil sonrasında kendini yenilemiş ve gelişmiş olarak görecektir. Bunun için en büyük görev, anne ve babaya düşüyor. Öncelikle karne zamanı güncelliğini yitirmeli aile bireyleri kendileri aralarında tatil için verimli bir program hazırlamalıdır.

 

Öğrencilerin, iple çektikleri  uzun bir yaz tatiline girdiler. Bu üç ay, boş durma, tembellik, bilgisayarda çok zaman geçirmek olarak görülürse, günler, haftalar, aylar su gibi akar gider. Ömürden giden üç ayın, kayda değer kazanımlar bırakmadan uçup gitmesi, çocukları mutsuzluğa, umutsuzluğa ve pişmanlığa sevk eder. Yaz tatili altın değerinde bir fırsat olarak görülürse, bu üç ay ciddi bir yenilenme, donanım ve gelişime vesile olur. Eksiklerimizi tamamlama ve ihmallerimizi telafi etme imkânı buluruz. Geniş zaman ve emek gerektiren birçok plan, hedef, iş ve etkinlik yaz tatilinde gerçekleştirilir.

Karne, güncelliğini yitirmeli: Düşük not ağırlıklı karne için, objektif ve yapıcı bir değerlendirme yapılıp planlar yapılmalı. Artık geleceğe bakıp çocuğa sevgi, şefkat ve güvenle yaklaşmalı. Hele karne sonucuna göre, çocukları başkalarıyla kıyaslamaktan kaçınmalı. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi komşu çocuğuyla değerlendirmek ve çocuğun kendi içerisindeki başarısı veya başarısızlığını yetersiz hissettirmek.

Sanal dünyanın, bilgisayar oyunlarının esiri olmasınlar: Yaz tatili için planları, hedefleri ve çok iyi değerlendirme derdi olmayan, bu konuda anne-baba desteğinden de mahrum kalan çocukları, televizyon, internet, bilgisayar oyunları ve cep telefonları esir alacaktır. Bu esaret, çocukları pasifleştirecek, gerçek hayattan koparacaktır. Zamanla fiziksel, zihinsel ve ruhsal rahatsızlıklar da baş gösterecektir. Bu nedenle çocuklara ilgi ve yetenekleri, yaş ve cinsiyetlerine uygun iş ve sorumluluklar verilmeli.

Anne-baba eline kitap almalı: Anne-babaların eline kitap alması, zaman zaman yolunu kitapçılara, kütüphanelere düşürmesi, çocukların kitap okumasına yardımcı olmada bir başlangıç olabilir. Kitap okuyan insanlarla tanıştırmak, yazarların imza günlerine katılmakta çocuklar üzerinde kitap okuma isteğinde olumlu ölçüde artışlar sağlayacaktır.

Akrabalarla ilişkiler güçlendirilebilir: Uzun yaz tatili, akrabalarla ilişkilerin tazelenmesine, güçlenmesine, çocukların ruhlarının dinlenmesine, gönüllerinin ferahlamasına vesile olur. Yetişkinlerin sohbetlerine katılan çocuklar, kültürel değerlerimizin manasını ve ruhunu idrak edecek; toplumun birlik, beraberlik ve bütünlüğünü keşfedecek.

Geziler ve yaz spor kursları monoton hayatı renklendirir: Geziler, monoton hayata canlılık katar. Tarihî, manevî ve kültürel geziler, çocukların ruhunu dinlendirecek ve zihinlerini açacaktır. Yaz spor kursları zinde kalmayı sağlar. Müzik, görsel sanatlar ve diğer sanat dallarına ait kurslar ise ilgi ve yeteneklerin daha da şekillenmesine, girişimcilik ve estetik duygunun gelişmesine vesile olur.

Mesleki bir deneyim sağlanabilir: Çocuklar, öncelikli olanlardan sonra arkadaşlık ve akraba ilişkilerini geliştirme, kitap okuma gibi), ilgisini çeken bir iş veya meslek hakkında deneyim kazanabilirler. Yaşına, ilgi ve yeteneklerine göre seçilecek bir işte kısa süreli gözlem yaparak veya stajyerlik yaparak, her mesleğin kendine has özelliklerini, kolaylık ve zorluklarını keşfeder.

Tatilinizi hep beraber programlayın: Ailelerin uzun bir yaz tatilini programsız geçirmeleri, zamanlarını heba etmeleri anlamına geliyor. Toplantı kelimesini daha da detaylı açmak gerekirse çocuklarınızın görüşlerini dinlediğiniz ortak fikirler alabileceğiniz görüşme saatlari mutlaka yapılmalı ve ortak bir karara bağlanmalıdır. Herkese mutlu tatiller önümüzdeki dönem görüşmek üzere 🙂

 

Onur AYDOĞDU

Uzman Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Share This

Comments